Home   |    Contact
    Voorgerecht  | Hoofdgerecht  |    Nagerecht  | Barbecue gerechten  | Recept van de maand  | Serveer Tips  
SERVEER TIPS
 
Terug naar overzicht
Print deze tip
 
 
Bron:
Deel deze tip:

 
 
PLATVIS FILEREN   RONDVIS FILEREN
Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar je toe op een plank.Snijd met een scherp mes de kop weg. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat. Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart. Houd het mes bijna plat tegen de graten en maak de visfilet los met een schrapende beweging. Doe dat ook met de andere filet en de twee filets aan de andere zijde. Verwijder eventueel losse graatjes met een (vis pincet. Het vel verwijder je als volgt:
Leg de filet met de velkant naar beneden en de staart naar je toe op een plank  en pak de filet bij de staartkant vast. Steek hier een puntig plat mes tussen het visvlees en het vel en snijd met een zagende beweging de filet los, terwijl je
het vel strak houdt.
Het fileren van platvis
  Knip de vinnen onder de buik en de rugvinnen af met een schaar en verwijder eventuele schubben met een schubmes of de bolle kant van een mes. Spoel de vis af. Snijd de buik van de vis met een scherp mes van staart tot kop open. Verwijder de ingewanden en schraap met een eetlepel de buikholte schoon. Spoel de buikholte schoon en dep deze droog. Leg de vis op een plank met de staart naar je toe. Til de kieuwvin op en maak een diagonale snede achter de vin tot aan de bovenkant van de kop. Steek het mes er voor het fileren tot de helft in, dichtbij de ruggengraat. Snijd richting de staart plat tegen de graat.
Til de visfilet op en snijd hem los. Herhaal dit bij de andere filets.
Verwijder het vel zoals bij platvissen. Verwijder de graatjes eventueel met een (vis)pincet.

Het fileren van rondvis

De meeste vis koop je tegenwoordig schoongemaakt en gefileerd. Je hoeft dus niets engs meer zelf te doen, je kunt in feite de visfilets zo in de pan leggen. Vroeger werden dikkere vissen in moten verkocht, nu meestal in filets. Filets zijn vrijwel helemaal graatloos en vaak is het vel verwijderd. Niet altijd, omdat veel mensen het lekker vinden de filets op de huid te bakken. Dat geeft de vis extra smaak. Het vel kun je eventueel makkelijk zelf verwijderen. Heb je op de markt of in de viswinkel een heel visje gekocht, dan kun je deze ook best zelf fileren. Dat is makkelijker dan het lijkt, maar vraag bij twijfel over je fileerkunsten liever aan je vishandelaar om de vis te fileren.

 

Vishandel Bruinsma Emmen v.o.f    |    +31(0)591 - 649001    |    2008 Vishandel Bruinsma    |    Webdesign Chris Bruinsma